Post 1 av 1 träffar
Föregående
·
Nästa
Tilläggsdirektiv till Utredningen om en stärkt och tydligare tillsyn inom socialtjänsten (S 2004:12), Dir. 2005:93
Departement: Socialdepartementet
Beslut: 2005-09-01
Beslut vid regeringssammanträde den 1 september 2005
Sammanfattning
I syfte att uppnå en mer ansvarsfull alkoholservering skall
utredaren undersöka möjligheterna av, och vid behov föreslå,
att som villkor för serveringstillstånd eller på annat sätt
uppställa krav på utbildning av tillståndshavare,
serveringsansvarig personal eller andra som arbetar på
serveringsställe. Utredaren skall i så fall även föreslå vad en
sådan utbildning skall innehålla, hur den skall utformas, av
vilken aktör den skall ges, vilka som skall omfattas av den
och hur det skall klargöras att berörda personer uppnått
tillräckliga kunskaper för att de krav som ställs skall bli
likvärdiga över landet. Utredaren bör i detta sammanhang
även uppmärksamma möjligheterna att genom
utbildningsinsatser motverka diskriminering.
Utredaren skall också lämna förslag till hur diskriminering på
serveringsställen skall förhindras eller försvåras genom
ändringar i alkohollagen (1994:1738). Utredaren bör därvid
särskilt se över de möjligheter som alkohollagens
bestämmelser om villkor för att erhålla och behålla
serveringstillstånd ger.
Bakgrund
Syftet med att kräva särskilda tillstånd för att servera alkohol
är att motverka alkoholens skadeverkningar genom att
åstadkomma en ansvarsfull alkoholservering. Endast den som
kan antas servera alkohol på ett ansvarsfullt sätt i enlighet
med alkohollagen (1994:1738) skall erhålla
serveringstillstånd. På det stora flertalet serveringsställen
torde alkoholserveringen i dag ske på ett ansvarsfullt sätt.
Ändå är det vad regeringen erfar inte heller ovanligt med
olägenheter som till exempel att alkohol serveras till redan
påtagligt berusade gäster. I alkohollagen ställs därför krav på
att serveringstillståndshavare skall vara lämplig att utöva
verksamheten. Även den som tillståndshavaren utser som
serveringsansvarig skall vara lämplig för uppgiften. För att
någon skall anses lämplig får anses krävas bland annat god
kunskap om alkohollagens bestämmelser. Trots att
tillståndshavaren eller serveringsansvarig person skall
närvara under hela serveringstiden visar de olägenheter som
ibland ändå uppstår vid alkoholservering att detta
kunskapskrav inte är tillräckligt högt ställt för att säkerställa
att alkohol endast serveras på ett ansvarsfullt sätt.
Det allmänna kravet på lämplighet får anses omfatta även
kunskap om andra viktiga och för verksamheten relevanta
bestämmelser. Dit hör till exempel bestämmelser mot
diskriminering. Diskriminering på grund av kön, etnisk
tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,
funktionshinder eller sexuell läggning är förbjudet. Det finns
ändå uppgifter på att sådan diskriminering förekommer inom
restaurang- och nöjesbranschen, på så sätt att människor inte
släpps in i lokalen på grund av att de till exempel har en viss
etnisk tillhörighet.
Behovet av utredning
Både olägenheter i fråga om ordning och nykterhet och brist
på laglydighet, till exempel överträdelser av bestämmelser
mot diskriminering, på ett serveringsställe kan leda till att
serveringstillstånd återkallas. För att tydliggöra vikten av att
bestämmelserna följs och för att förebygga uppkomsten av
olika sorters olägenheter bör det dock undersökas om det är
lämpligt att kräva utbildning av visst slag eller att en
tillståndssökande visar att han har en viss kunskapsnivå om
kraven för serveringstillstånd för att denne skall erhålla det
sökta tillståndet.
Det är inte acceptabelt att människor diskrimineras på grund
av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan
trosuppfattning, funktionshinder eller sexuell läggning.
Restauranger och andra nöjesetablissemang har ofta
serveringstillstånd. Som nämnts kan diskriminering på
serveringsstället leda till att ett serveringstillstånd
återkallas. Det finns ändå uppgifter på att diskriminering
förekommer inom krogbranschen. Det finns därför behov av att se
över vilka ytterligare åtgärder som kan krävas för att förhindra
eller försvåra förekomsten av diskriminering.
Uppdraget
I syfte att uppnå en mer ansvarsfull alkoholservering skall
utredaren undersöka möjligheterna av, och vid behov föreslå,
att som villkor för serveringstillstånd eller på annat sätt
uppställa krav på utbildning av tillståndshavare,
serveringsansvarig personal eller andra som arbetar på
serveringsställe. Utredaren skall i så fall även föreslå vad en
sådan utbildning skall innehålla, hur den skall utformas, av
vilken aktör den skall ges, vilka som skall omfattas av den
och hur det skall klargöras att berörda personer uppnått
tillräckliga kunskaper för att de krav som ställs skall bli
likvärdiga över landet. Utredaren bör i detta sammanhang
även uppmärksamma möjligheterna att genom
utbildningsinsatser motverka diskriminering. För det fall
utredaren finner att förslagen kräver lagändringar för att
kunna genomföras skall utredaren lämna förslag på sådana
ändringar.
Utredaren skall också lämna förslag till hur diskriminering på
serveringsställen skall förhindras eller försvåras genom
ändringar i alkohollagen (1994:1738). Utredaren bör därvid
särskilt se över de möjligheter som alkohollagens
bestämmelser om villkor för att erhålla och behålla
serveringstillstånd ger. Utredaren skall överväga om lagen
kan förtydligas och skärpas för att förhindra förekomsten av
diskriminering. Utredaren skall också överväga om det
föreligger andra möjligheter att bekämpa diskriminering på
serveringsställen.
Utredaren skall samråda med Handikappombudsmannen,
Jämställdhetsombudsmannen, Ombudsmannen mot etnisk
diskriminering, Ombudsmannen mot diskriminering på grund
av sexuell läggning och Diskrimineringskommittén, N 2002:06.
För det fall utredaren finner att förslagen kräver lagändringar
för att kunna genomföras skall utredaren lämna förslag på
sådana ändringar.
Utredaren skall särskilt ta ställning till vilka ekonomiska och
organisatoriska konsekvenser som förslagen kan ge upphov
till och i förekommande fall lämna förslag till finansiering.
Utredaren skall redovisa förslagens konsekvenser för små
företags arbetsförutsättningar, konkurrensförmåga eller
villkor i övrigt i förhållande till större företag.
Utredaren har tidigare fått ett tilläggsdirektiv (Dir. 2005:87)
enligt vilket han skall redovisa ett tilläggsuppdrag i ett
delbetänkande senast den 1 juli 2006. Även det nu aktuella
tilläggsuppdraget skall redovisas i delbetänkandet den 1 juli
2006.
(Socialdepartementet)