Post 1 av 1 träffar
Föregående
·
Nästa
En handlingsplan för hållbar konsumtion - för hushållen, Dir. 2004:37
Departement: Jordbruksdepartementet
Beslut: 2004-03-18
Beslut vid regeringssammanträde den 18 mars 2004.
Sammanfattning av uppdraget
En särskild utredare tillkallas med uppdrag att precisera
begreppet hållbar konsumtion när det gäller hushållen samt att
föreslå en handlingsplan med åtgärder för hur en ekologiskt,
socialt och ekonomiskt hållbar konsumtion ska uppnås.
Utgångspunkten för uppdraget är de slutsatser som antogs vid
toppmötet i Johannesburg 2002. Tyngdpunkten i handlingsplanen ska
ligga på resurshushållningmen med en tydlig integrering av de
ekonomiska och sociala dimensionerna, exempelvis hälsoaspekter.
Uppdraget ska redovisas senast den 31 maj 2005. Ett delbetänkande
ska lämnas senast den 1 november 2004.
Bakgrund
Vid toppmötet i Johannesburg 2002 enades världens länder bl.a. om
att förändra ohållbara produktions- och konsumtionsmönster och
att utveckla ett tioårigt ramverk av program för att åstadkomma
detta. Det övergripande målet är att påskynda omställningen till
en hållbar konsumtion och produktion för att med hänsyn till
ekosystemens bärkraft främja social och ekonomisk utveckling. Man
enades bl.a. om att åtgärder måste vidtas för att
- främja inkluderande av sociala aspekter och miljökostnader i
priset på varor och tjänster,
- utforma program för att höja medvetenheten om vikten av
hållbara produktions- och konsumtionsmönster, i synnerhet bland
ungdomar, bland annat genom utbildning, offentlig information,
konsumentinformation, reklam och media,
- utveckla och införa effektiva verktyg för konsumentupplysning
bland annat om aspekter som rör människors hälsa och säkerhet
samt
- främja en politik för offentlig upphandling som uppmuntrar
utveckling och spridning av miljöanpassade varor och tjänster.
En väsentlig del i arbetet för hållbar konsumtion gäller också
människors hälsa, som en aspekt av den sociala dimensionen av
begreppet. Sambandet mellan hälsa och miljö är starkt och vid
toppmötet enades också världens länder om frågor rörande hälsa
och hållbar utveckling.
Som en bakgrund till programmet nämner man att dagens samlade
produktion och konsumtion överstiger jordens ekologiska kapacitet,
vilket innebär att vi utnyttjar våra naturresurser i en ohållbar
takt. Ansvaret för hur vi ska kunna bryta sambandet mellan
ekonomisk tillväxt och miljöpåverkan vilar främst på de
industrialiserade länderna. Stora effektiviseringar i energi- och
resursanvändning har åstadkommits samtidigt som konsumtionen ökar
i än större utsträckning. Det leder sammantaget till att den
totala miljöbelastningen ökar.
Behovet av en nationell handlingsplan
Det krävs förändringar såväl när det gäller privat som offentlig
konsumtion för att målet om en hållbar utveckling ska uppnås. Den
totala konsumtionen spänner över ett mycket brett område.
Uppdraget för den här utredningen har därför begränsats till att
endast avse hushållens konsumtion. Regeringen avser att behandla
såväl hushållens konsumtion som övrig konsumtion (såsom
näringslivets och den offentliga förvaltningens) inom ramen för
det fortsatta arbetet med att utveckla och genomföra en
integrerad produktpolitik till lika inom ramen för uppföljningen
på nationell nivå av världstoppmötet för hållbar utveckling i
Johannesburg. Vid toppmötet antogs en politisk deklaration och en
genomförandeplan. I regeringens proposition Gemensamt ansvar:
Sveriges politik för global utveckling (prop. 2002/03:122, bet.
2003/04:UU03, rskr. 2003/04:112) anger regeringen att Sverige ska
bidra till utvecklingen av det tioåriga ramverk som enligt
genomförandeplanen ska arbetas fram.
Verktyg och informationsinsatser för en hållbar konsumtion i form
av ekonomiska styrmedel, miljömärkning, rättvisemärkning,
miljövarudeklarationer och miljöklassificeringar,
miljöcertifiering m.m. har utvecklats i syfte att komplettera
andra åtgärder för en ren och effektiv produktion av produkter.
Samtliga styrmedel bör samordnas, stärkas och utvecklas, t.ex.
när det gäller hälsoaspekter på konsumtionen. Detta bör ske på
ett sätt som är förenligt med den fria rörligheten av varor och
tjänster. Det krävs också bredare insatser för att öka kunskapen
och insikten om effekterna av konsumtion och hur enskilda
konsumenter kan bidra till att minska de negativa effekterna av
sin konsumtion. Alla sektorer i Baltic 21-samarbetet har påtalat
behovet av ökad utbildning och medvetande om hållbar utveckling i
sina handlingsplaner. Såväl formell som informell utbildning är
central för individens kunskapsutveckling. Det krävs även verktyg
och informationssystem som beaktar och integrerar de ekonomiska,
miljömässiga och sociala aspekterna av konsumtion i begreppet
hållbar utveckling. För att statens insatser ska bli effektiva är
det viktigt att beakta att det är många olika aktörer med olika
särintressen som styr deras agerande i processen om vilka
produkter som kommer ut på marknaden.
Trots att miljöanpassningen ökar av varor och tjänster, samt att
resurs- och energieffektiviteten ökar, har även den totala
miljöbelastningen från produktion och konsumtion ökat.
Produktivitetsökningar leder till ökat välstånd som kan tas ut i
produktionsökning eller minskade insatser av resurser, energi och
arbete. Produktionsbegränsningar kan dock i vissa fall motiveras
med hänsyn till alltför stor negativ miljöpåverkan, om denna
negativa påverkan inte kan begränsas på annat vis. Det finns en
risk att effektiviseringsvinster motverkas av en ökad konsumtion
(s.k. rekyleffekt). I det här hänseendet är det viktigt att
klargöra hur skillnaderna mellan olika konsumtionsmönster
påverkar miljön samt hur en ökad tillväxt görs möjlig utan att ha
negativa hälso- och miljöeffekter. Att sambanden mellan hälsa och
miljö är starka har konstaterats men behöver tydliggöras. Även
perspektivet på hållbar konsumtion som ökad livskvalitet bör
lyftas fram.
En ökad kunskap hos konsumenten är ingen garanti för en
förändring mot ett mer miljöanpassat beteende, men en viktig
förutsättning. Samma förhållande gäller avseende ekonomiska och
sociala hänsynstaganden. Att identifiera, förstå och förändra
människors livsvillkor och att skapa incitament (t.ex. ekonomiska
och infrastrukturella förutsättningar) är ofta en mer
framgångsrik väg för att få till stånd ett hållbart beteende. För
att uppnå ett mer miljöanpassat beteende gör regeringen i
Kretsloppspropositionen (prop. 2002/03:117) bedömningen att det
måste bli enklare för konsumenterna att delta i källsorteringen
av förpackningar och returpapper. Det bör ske bl.a. genom att
servicen till konsumenterna förbättras och att insamlingssystemen
anpassas till lokala förutsättningar. Kommunerna bör få ett
ansvar för planeringen av insamlingssystemen samt för
informationen till hushållen. Andra exempel på initiativ som kan
ge incitament till ett mer miljöanpassat beteende är en
fungerande kollektivtrafik och informationssystem som inkluderar
ekologiska och sociala aspekter. Ett annat är att likställa miljö-
och socialt anpassade produkter ekonomiskt med konventionella
produkter.
Det är också viktigt att framhålla att det inte alltid krävs
stora uppoffringar för att agera miljöanpassat och med större
socialt hänsynstagande, utan att det kan räcka med små medel.
Information kan också bli mycket mer effektiv om den är
målgruppsanpassad och ges i den situation och under de
förhållanden där den önskvärda handlingen ska utföras, och inte
bara i form av allmän information.
Enligt Naturvårdsverkets rapport nr 5225 "På väg mot
miljöanpassade produkter" framgår att avseende hushållens
konsumtion är områden som t.ex. bygga/bo, livsmedel och
transporter särskilt relevanta ur miljösynpunkt.
Det finns många synergieffekter mellan hälsa och miljö. Att äta
hälsosamt har ofta en positiv effekt på miljön. I diskussionen
kring den sociala dimensionen av hållbar utveckling är därför
hälsoaspekten av konsumtion viktig. Bra matvanor och säkra
livsmedel förs fram som förutsättningar för en god
hälsoutveckling hos människor.
Arbetet inom EU
Kommissionen antog den 18 juni 2003 ett meddelande om en
integrerad produktpolitik (IPP) (Integrerad produktpolitik KOM
(2003) 302 slutlig). I meddelandet betonas vikten av att arbeta
med konsumtion och med att ge konsumenterna, inklusive
näringsliv och offentlig förvaltning, tillgång till lättbegriplig,
relevant och trovärdig information. En rad betingelser som
påverkar de informativa styrmedlens effekt redovisas, såsom
livssituation, sociala normer, infrastruktur etc. Kommissionen
säger också att det är upp till medlemsländerna att besluta om
vad som behövs för att uppnå den nivå av medvetande som är
nödvändig för att konsumenterna ska kunna ta sitt fulla ansvar
i processen med att miljöanpassa produkter. Under hösten 2003
välkomnade miljöministrarna kommissionens meddelande (14405/03)
och uppmanade i rådsslutsatserna medlemsstaterna att beakta
meddelandets innehåll som riktlinjer för utarbetandet och
genomförandet av berörda nationella strategier.
För att den integrerade produktpolitiken ska bidra till en
hållbar utveckling, krävs ett brett spektrum av åtgärder för att
förändra produktion och konsumtion så att bl.a. negativa
miljökonsekvenser av energi- och materialanvändning samt utsläpp
av skadliga ämnen totalt sett begränsas. Det behövs olika typer
av åtgärder för att miljöanpassa produkter och
produktionsprocesser. Åtgärder behövs även för att minska
miljöproblem som uppstår vid konsumtion, dvs. vid användande av
en vara eller tjänst och hur varan ska hanteras när den har
brukats färdigt och blir avfall. Den totala miljöbelastningen som
är förknippad med den samlade konsumtionen i samhället måste
minska.
Flera studier pekar på att kunskapen i samhället om hur ändrade
konsumtionsmönster kan bidra till ett hållbart samhälle är
otillräcklig. Det krävs insatser för att öka denna kunskap, en
kunskap som leder till att konsumenter ges förutsättningar och
motiveras att förändra sitt beteende.
EU:s strategi för hållbar utveckling (KOM (2001) 264) fokuserar
på ett antal problem som utgör allvarliga hot mot en hållbar
utveckling, som t.ex. klimatpåverkan och en ökning av antalet
transporter.
Sverige skall verka för att reformeringen av den gemensamma
jordbrukspolitiken inriktas mot avreglering och prioritering av
åtgärder som bidrar till ett hållbart jordbruk.
Jordbrukspolitiken har en komplex påverkan på flera viktiga
områden för miljön och för folkhälsan, exempelvis konsumtion av
hälsosam mat och andra jordbruksprodukter som tobak och alkohol.
Subventionerade system för farliga produkter, exempelvis för fet
mat och tobak, som styr konsumenternas beteende är ohållbart
både ekonomiskt och ur hälsosynpunkt.
Arbetet inom FN och OECD
I uppföljningen av världstoppmötet om hållbar utveckling, i
Johannesburg 2002, ska ett 10-årigt ramverk av program för
hållbar produktion och konsumtion utvecklas i syfte att stödja
nationella och regionala program. UNEP (United Nations
Environmental Program) pekar i sin rapport från 2001, Consumption
Opportunities, på att hållbar konsumtion har uppmärksammats för
lite av regeringar, och uppmanar till att nationella
handlingsplaner tas fram. Åtgärder bör inte endast riktas mot
individer, utan ett antal olika aktörer, som t.ex. producenter,
marknadsförare, handeln och myndigheter, måste involveras. UNEP
har också tillsammans med en internationell konsumentorganisation,
Consumers International, kartlagt hur olika länder genomfört FN:s
riktlinjer för konsumentskydd och avsnittet om hållbar konsumtion
(2002). Rapporten innehåller en rad rekommendationer för fortsatt
arbete inom området. Inom OECD (Organisation for Economic
Co-operation and Development) har man också de senaste åren gjort
utvärderingar och analyser av medlemsländernas arbete med hållbar
konsumtion. I OECD:s syntesrapport om hållbar konsumtion drar man
slutsatsen att hushållen som grupp inte är de som till största
del direkt bidrar till de flesta miljöproblemen. Deras påverkan
är dock inte negligerbar och kommer dessutom att intensifieras de
närmaste två decennierna konstateras i rapporten. För att komma
till rätta med de miljöproblem som hushållens konsumtion
förorsakar kan åtgärder behöva vidtas, t.ex. i produktionsledet.
Uppdraget
En särskild utredare tillkallas för att precisera begreppet
hållbar konsumtion samt föreslå en handlingsplan för hållbar
konsumtion. Med konsumtion avses här hushållens konsumtion av
varor och tjänster.
Utgångspunkter
Utredaren bör i första hand fokusera på hushållens konsumtion
inom områden som boende, transporter och livsmedel/dagligvaror
inom vilka det finns en stor potential att göra förbättringar ur
ett hållbarhetsperspektiv. Hälsoaspekter bör vägas in i
utredningens arbete, som en del av den sociala dimensionen av
hållbar utveckling. I detta sammanhang bör utredaren även göra en
översiktlig redogörelse för de offentliga aktörernas roll, t.ex.
i fråga om tillsyn och offentlig upphandling, samt vilka
förutsättningar de har att bidra till en hållbar konsumtion.
Såväl sociala, ekologiska som ekonomiska aspekter ska integreras
i handlingsplanen liksom ett nationellt, regionalt och globalt
perspektiv. De föreslagna åtgärderna i handlingsplanen bör i
möjligaste mån bidra till positiva sysselsättningseffekter och
inte heller medföra negativa konsekvenser för företag.
Frågeställningar om jämställdhet och skillnader mellan mäns och
kvinnors livsvillkor, förutsättningar och konsumtion ska belysas
genomgående. Även förutsättningar och hinder för olika grupper i
samhället ska belysas, såsom integration och olika
utbildningsnivåers påverkan. Begreppet tidskonsumtion bör också
analyseras och övervägas i utredarens förslag.
Av de 15 svenska miljökvalitetsmålen utgör framför allt Begränsad
klimatpåverkan, Frisk luft, Giftfri miljö och God bebyggd miljö
de överordnade målen för arbetet om en hållbar ekologisk
utveckling inom konsumentområdet. Det nuvarande miljömålet för
konsumentpolitiken är "att utveckla sådana konsumtions- och
produktionsmönster som minskar påfrestningarna på miljön och som
bidrar till en långsiktigt hållbar utveckling".
Utredningen bör utgå från befintlig kunskap samt från
skrivelserna Johannesburg - FN:s världstoppmöte om hållbar
utveckling (skr 2002/03:29, bet. 2002/03:UMJU1, rskr.
2002/03:178), Nationella strategin för hållbar utveckling (skr.
2001/02:172), En miljöorienterad miljöpolitik (skr.
1999/2000:114), Konsumenterna och miljön - en handlingsplan för
hållbar utveckling (skr. 1997/98:67, bet. 1997/98:LU21, rskr.
1997/98:220), Konsumenterna och miljön (skr. 2001/02:68, bet.
2001/02:LU18, rskr. 2001/02:207), Utvärdering av miljömålet i
konsumentpolitiken (skr. 2002/03:31, bet. 2002/03:LU14, rskr.
2002/03:150), Transportpolitik för en hållbar utveckling (prop.
1997/98:56, bet. 1997/98:TU10, rskr. 1997/98:266), Infrastruktur
för en långsiktigt hållbart transportsystem (prop.2001/02:20,
bet. 2001/02:TU02, rskr. 2001/02:126, Mål för folkhälsan (prop.
2002/03:35), betänkandet Effektiv hushållning med naturresurser
(SOU 2001:2), Gemensamt ansvar: Sveriges politik för global
utveckling (prop. 2002/03:122, bet. 2003/04:UU03, rskr.
2003/04:112) samt Naturvårdsverkets rapporter nr 5225, På väg mot
miljöanpassade produkter och nr 5226, Att handla rätt från början.
De grundläggande EG-rättsliga principerna om fri rörlighet för
varor och tjänster m.m. bör beaktas. Även den kommande
revideringen av den Nationella strategin för en hållbar
utveckling och den nya konsumentpolitiska strategin bör beaktas.
Därutöver bör andra relevanta rapporter från myndigheter och
nationella och internationella organisationer uppmärksammas.
Handlingsplanens förslag ska rymmas inom nuvarande resursramar.
Handlingsplanen
Handlingsplanen bör på ett tydligt sätt relatera till de
nationella miljökvalitetsmålen. Den handlingsplan som utredningen
föreslår bör omfatta nedan angivna delar. Uppdraget är omfattande
och utredningen ska därför lämna ett delbetänkande den 1 november
2004 innehållande en redogörelse för uppdragets första del.
Begrepps- och omvärldsanalys
Handlingsplanens första del bör omfatta:
- en precisering av begreppen hållbar konsumtion och hållbara
konsumtionsmönster,
- en analys av nödvändiga förutsättningar för en hållbar
konsumtion såsom infrastruktur, ekonomi, sysselsättning,
sociala villkor och kunskap, produktdesign, ohållbara
komponenter i konsumtionskedjan (från inköp till avfall) samt
eventuella behov av åtgärder för att bidra till en hållbar
konsumtion,
- belysa hur livsstilar, trender, tidsaspekter och priser på
olika typer av produkter påverkar konsumtionsmönster och om
dessa är generations- och/eller könsbundna, om förändringar går
att avläsa över tiden samt hur de påverkar transportbehov,
energianvändning, tillväxt, sysselsättning, resurs- och
avfallsflöden,
- en redogörelse för vilka aktörer som har ett starkt inflytande
över hushållens konsumtion och som har förutsättningar att
skapa mer hållbara konsumtionsmönster samt ange på vilket sätt
de kan involveras och stimuleras,
- en beskrivning av hur staten kan skapa förutsättningar för
hållbar konsumtion.
Förslag och konsekvensanalys
Handlingsplanens andra del bör omfatta:
- förslag på internalisering av de sociala och ekologiska
kostnaderna i priset på varor och tjänster,
- förslag på åtgärder som bör prioriteras på kort och lång sikt
t.ex. med inriktning på ekonomi, formell och informell
utbildning, information, produktutformning och återkopplingar
till konsumenten,
- en konsekvensanalys av de förslag som presenteras,
- förslag på mätbara indikatorer som möjliggör en uppföljning och
utvärdering av handlingsplanen samt
- en ekonomisk bedömning på kort och lång sikt.
Arbetets bedrivande
Utredaren bör föra en nära dialog med såväl berörda myndigheter
och organisationer som näringslivet.
Utredaren ska samråda med Näringslivets nämnd för regelgranskning
när det gäller redovisning av förslagets konsekvenserna för små
företag.
Formerna för utredningens arbete ska inspirera till debatt och
nytänkande.
Redovisning av uppdraget, m.m.
Den första delen av uppdraget ska redovisas senast den 1 november
2004 och en slutlig redovisning ska lämnas senast den 31 maj 2005.
(Jordbruksdepartementet)