Post 1 av 1 träffar
Föregående
·
Nästa
Offentliggörande av resultat från livsmedelstillsyn, Dir. 2004:147
Departement: Jordbruksdepartementet
Beslut: 2004-10-28
Beslut vid regeringssammanträde den 28 oktober 2004
Sammanfattning av uppdraget
En särskild utredare skall analysera olika metoder för att
tillgängliggöra resultaten från livsmedelstillsynen för
konsumenterna. Regelmässigt offentliggörande av
tillsynsresultat skulle kunna tjäna syftet att förbättra
livsmedelshantering och egenkontroll inom livsmedels- och
restaurangnäringarna. Utredaren skall föreslå om, och i så
fall hur, ett sådant förfarande bör utformas.
Bakgrund
Tillhandahållande av livsmedel ställer stora krav på
livsmedelslokalernas utformning liksom på hantering och
hygien under tillverknings- och beredningsprocessen. För att
säkerställa att dessa krav efterlevs sker, som komplement till
företagens egenkontroll, även en tillsyn i offentlig regi.
Denna tillsyn utövas i huvudsak av kommunerna, men även
av Livsmedelsverket. Resultatet från denna tillsyn har visat
att det förekommer brister i verksamhetsutövarnas
efterlevnad av regelverket kring livsmedelshantering m.m.
Det är också önskvärt att konsumenterna har en inblick i hur
väl företagen efterlever lagstiftningen. Detta gäller
förtroendet för så väl livsmedels- och restaurangföretagare
som tilltron till den verksamhet som utövas av
tillsynsmyndigheterna. Ett möjligt verktyg för att öka
livsmedelsföretagarnas efterlevnad av de krav som
livsmedelslagstiftningen ställer kan vara att regelmässigt
offentliggöra utfallet av tillsynsmyndigheternas inspektioner.
I princip är inspektionsrapporter redan i dag offentliga. För
att en konsument skall få vetskap om tillsynsresultatet för en
enskild anläggning krävs dock att han eller hon kontaktar
respektive myndighet och begär ut handlingen. Detta torde
inte förekomma i särskilt omfattande grad. För att i praktiken
göra inspektionsresultaten tillgängliga för allmänheten krävs
troligen ett systematiskt offentliggörande.
Sedan den 1 oktober 2001 tillämpas i Danmark ett system för
att offentliggöra tillsynsresultat. Det danska systemet innebär
att tillsynsmyndigheten efter genomförd inspektion
överlämnar ett inspektionsprotokoll till livsmedelsföretaget.
Protokollet anger på en tregradig skala hur väl företaget lever
upp till lagstiftningen. Rapporten skall anslås synligt i den
inspekterade lokalen. Företagen har rätt att begära förnyad
inspektion för att förbättra sitt tillsynsresultat.
Det danska systemet är en tänkbar variant för ett mer
systematiskt offentliggörande av tillsynsresultat i det led i
livsmedelskedjan som ligger närmast konsumenterna. En
annan metod för offentliggörande kan vara att myndigheten
anslår upplysningar endast när avvikelser från regelverket
påvisats. Ytterligare en möjlighet är att utnyttja de lokala
eller den centrala tillsynsmyndighetens hemsida för att
publicera sammanfattande omdömen om tillsynsobjekten. En
fjärde möjlighet är att tillsynsmyndigheten åläggs att tydligt
anslå information i de fall en inspektion lett till anmärkning.
Det kan också finnas andra sätt att offentliggöra informationen.
För alla metoder gäller dock att de för att fylla sin funktion
måste vara så utformade att budskapet är begripligt och
lättillgängligt för konsumenten.
Ett offentliggörande av tillsynsresultat ställer särskilda krav
på tillsynsmyndigheterna. Detta gäller till exempel att en
företagare som får ett sämre resultat bör kunna få möjlighet
till ominspektion efter att ha åtgärdat bristerna, liksom att
inspektionsfrekvensen måste hålla en viss nivå så att alla
företagare har ett aktuellt inspektionsprotokoll anslaget eller
publicerat.
De olika metoderna för offentliggörande av tillsynsresultat
skulle kunna leda till att det uppstår konflikter med annan
lagstiftning, exempelvis personuppgiftslagen eller
sekretesslagen. Frågor som gäller företagens verksamhet och
företagarnas och deras personals integritet måste också
beaktas när ett system med offentliga tillsynsresultat
övervägs.
Uppdraget
En analys skall göras av olika metoder för att delge
konsumenterna relevant information om resultatet av
livsmedelstillsynen, såväl vad avser enskilda objekt som
grupper av objekt. Dessa konsumentupplysningar skall inte
begränsas till livsmedelsdetaljister och restauranger.
Genom att analysera ekonomiska, juridiska och andra
konsekvenser för tillsynsmyndigheterna respektive objekten
av de olika alternativen skall utredaren bedöma om
tillsynsresultatet bör offentliggöras. Om utredaren gör
bedömningen att tillsynsresultaten bör offentliggöras skall
utredaren ange vilken av metoderna för offentliggörande som
är att föredra. Utredaren skall också lämna förslag till de
författningsändringar som övervägandena leder fram till.
En konsekvensbedömning skall göras för samtliga förslag. I
denna skall det, utöver en samhällsekonomisk analys, även
ingå en beräkning av förslagens ekonomiska konsekvenser
för tillsynsmyndigheterna och de berörda företagen. Innebär
förslagen ökade kostnader för tillsynsmyndigheterna skall
utredaren presentera förslag till finansiering enligt gällande
finansieringsprinciper. Utredaren skall i sitt arbete samråda
med företrädare för tillsynsmyndigheterna, livsmedels- och
restaurangnäringen samt andra berörda aktörer.
Uppdraget skall vara avslutat senast den 1 juni 2005.
(Jordbruksdepartementet)