Post 1 av 1 träffar
Föregående
·
Nästa
Utredning om vissa frågor av särskild betydelse för livsmedelssektorns
omställning och expansion
, Dir. 1996:73
Departement: Näringsdepartementet
Beslut: 1996-09-26
Dir. 1996:73
Beslut vid regeringssammanträde den 26 september 1996
Sammanfattning av uppdraget
En särskild utredare med uppgift att, baserat på nya överväganden och
granskning av pågående och avslutade utredningars resultat, lägga fram
förslag till ett program för att påskynda livsmedelssektorns förnyelse
och expansion. Utredaren skall särskilt studera frågor kring
förutsättningarna att stärka sektorns internationella konkurrenskraft
bl.a. genom att öka förädlingsgraden och exporten samt förbättra
försörjningen med högkvalitativa råvaror.
Utredaren skall arbeta skyndsamt och avsluta sitt arbete före utgången
av maj månad 1997 och skall senast vid utgången av februari 1997 ha
avgift ett delbetänkande som bl.a. upptar frågan om finansieringen av
miljöstödet till svenskt jordbruk.
Bakgrund
Livsmedelssektorn
Livsmedelssektorn, inräknat primärproduktion, industri och
serviceföretag, har en avgörande betydelse för landsbygdsutveckling,
regional utveckling och för att upprätthålla odlingslandskapets natur-
och kulturvärden. I få sektorer av den svenska ekonomin är
råvaruförsörjning och tillverkning så integrerade som inom
livsmedelssektorn. Goda råvaror ger bättre förutsättningar för bra
livsmedelsprodukter hos slutkunderna. Förutsättningarna för en fortsatt
expansion inom den svenska livsmedelssektorn är goda. Den baseras på bra
produktkvalitet. Det finns därför stora möjligheter till en utvidgad
försäljning i Sverige trots en alltmer internationell livsmedelsmarknad.
Östersjöområdet, Norden och EU är i detta sammanhang av särskild betydelse.
Det är angeläget att svensk livsmedelssektor tar till vara nya
förutsättningar på ett offensivt sätt. Internationalisering måste mötas
med ett program för ökad export och produktförädling. En framgångsrik
avreglering förutsätter aktiva politiska insatser såväl inom EU som i
internationella handelsöverenskommelser.
Livsmedelssektorn har sålunda förutsättningar att ge nya
arbetstillfällen i hela Sverige.
Livsmedelsindustrin
Drygt 70 000 personer arbetar för närvarande i svensk livsme-
delsindustri. Många av dem är kvinnor. Merparten av livsmedelsindustrin
har varit verksam i vad som klassas som skyddad industri, där den
externa konkurrensen är begränsad. Samtidigt hav svensk export hämmats
av en motsvarande politik i andra länder. Till den del av
livsmedelsindustrin som hittills arbetat under dessa förhållanden hör
bl.a. slakt-, charkuteri-, mejeri-, olje-, frukt- och
grönsaksindustrierna, fettindustrierna samt kvarn- och
sockerindustrierna.
Den svenska livsmedelsindustrin delar således många av grundproblemen
med livsmedelsindustrin i övriga Europa. Svensk livsmedelsindustri harr
effektiviserats betydligt under senare år. Fortfarande är branschens
internationella konkurrenskraft dock svag.
Livsmedelsindustrin kännetecknas av en stark koncentration. I ett
internationellt perspektiv är dock samtliga svenska livsmedelsföretag
att beteckna som små. I vissa delbranscher finns många företag som även
i ett svenskt perspektiv kan betecknas som små. I vissa delbranscher
finns dock många små företag. Inslaget av utländskt ägande är
förhållandevis stort. År 1993 var ca 20 % av de sysselsatta i
livsmedelsindustrin anställda i utländska företag.
Lantbruket
En förutsättning för en expansiv livsmedelsindustri är god tillgång på
råvara av bra kvalitet. För möjlighet till en geografiskt utspridd
industri krävs att råvaruproduktionen sker i hela landet där
produktionsförutsättningarna så medger.
Svenskt lantbruk är i grunden konkurrenskraftigt och måste ta till vara
de möjligheter som EU-medlemskapet innebär. För framgång krävs dock
jämbördiga villkor med omvärlden.
Marknadsförutsättningar
Genom medlemskapet i EU har Sveriges förutsättningar på den europeiska
marknaden för livsmedelsprodukter ändrats. De delar av livsmedelssektorn
som inte tidigare varit utsatta för internationell konkurrens måste nu
anpassa sina produkter och sin produktionsapparat till nya
förutsättningar för att kunna behålla nuvarande nivå och kunna
expandera.
I en utredning om konkurrenssituationen i den svenska ekonomin som
McKinsey Global Institute presenterade år 1995 ansågs den svenska
livsmedelsindustrin vara ett exempel på en industrigren med låg
konkurrenskraft på grund av de tullar, andra handelshinder och statliga
åtgärder som gällt under en lång tid.
För livsmedelssektorn har EU-medlemskapet inneburit en viss
återreglering. Regeringens ambition är att verka för öppna och
internationella marknader inom jordbrukssektorn. Det kommer att ställa
ökade krav på svensk livsmedelssektors konkurrenskraft och
marknadsföring. Internationella överenskommelser har också medfört
åtaganden om successiva gränsskyddsliberaliseringar och ökat
marknadstillträdet för livsmedelsprodukter.
Införandet av nya högförädlade produkter innebär att livsmedelssektorns
produktionsvärde kan öka trots att den globala konsumtionen av
jordbruksprodukter och livsmedel bara ökar långsamt. För
livsmedelsindustrin är det därför av stor betydelse att både utbud och
efterfrågan successivt förflyttas mot mera förädlade produkter.
Inom detta område finns goda förutsättningar att skapa nya
arbetstillfällen och stärka Sveriges konkurrenskraft om pro-
duktutvecklingen inriktas på nischprodukter. Exempel på sådana är
miljöanpassad produktion av attraktiva råvaror för livsmedelsindustrin
såsom jordbruksprodukter och livsmedelssubstanser med hög
förädlingsgrad.
Till detta kan fogas de konkurrensfördelar som följder av svensk
livsmedelsproduktions sjukdomsfrihet och avsaknad av antibiotika och
hormonbehandling. En konsekvent satsning krävs på forskning och
utveckling inom dessa områden parad med intensiv marknadsföring på
exportmarknaderna i Europa.
Pågående utredningar
Det pågår flera utredningar med anknytning till livsmedelssektorn.
Hösten 1995 tillsatte regeringen en utredning med uppdrag att analysera
livsmedelsindustrins långsiktiga konkurrensförutsättningar och
konkurrensvillkor i den ändrade marknadssituation som uppstått genom
Sveriges medlemskap i EU (dir. 1995:149). Exempel på andra utredningar
med anknytning till livsmedelsindustrin som pågår eller som avslutats är
en utredning om konkurrenssituationen i handel med livsmedel (dir.
1995:137) och en kommitté (dir. 1995:109) med uppgift att bl.a. lämna
förslag till reformering av den gemensamma jordbrukspolitiken. Några av
dessa kommer att presentera del- eller slutbetänkanden under hösten
1996.
Speciella förhållanden i livsmedelssektorn
Livsmedelsindustrins konkurrenssituation, ägarbild och statens starka
påverkan på näringens förutsättningar är speciella för just
livsmedelssektorn. En av dessa faktorer är att satsningar på forskning
som ger förutsättningar för nya produkter och produkter med ökad
förädlingsgrad har varit tämligen begränsade från såväl statens som
företagens sida. I regeringens proposition 1996/97:5 Forskning och
samhälle presenteras en nya syn på dessa frågor som kan leda till mer
samordnade statliga resurser. Regeringen aviserar att man senare kommer
att lägga ett mer preciserat förslag.
Livsmedelssektorn har varit hemmamarknadsorienterad. År 1990 motsvarade
import plus export 19 % av livsmedelsproduktionen. Motsvarande för
Tyskland är 29 % och för Danmark 72 %. Den svenska exporten har varit
koncentrerad till ett fåtal områden. Den internationella marknaden för
livsmedel har haft en betydande tillväxt under senare år. En viktig
förklaring är den snabba ekonomiska utveckling som pågår i ett antal
s.k. tillväxtekonomier. Den ökade köpkraften har resulterat i en
efterfrågan på mer förädlade produkter. USA har t.ex. under senare år
starkt ökat sin export av förädlade livsmedel. Ett naturligt led i en
nödvändig omstrukturering och utveckling av svensk livsmedelssektor är
förutom bra råvaruförsörjning och en satsning på nya produkter också
satsning på nya marknader, dvs. export. Hittills har det varit svårt att
exportera eftersom också andra länder haft gränsskydd eller
handelshinder av andra slag. Livsmedelsindustrin har därför till
skillnad från så gott som all annan tillverkningsindustri inte någon
större kompetens på att exportera sina produkter. Sådan kompetens måste
tillföras företagen.. Dessutom finns det särskilda svårigheter för
livsmedelsindustrin vid export eftersom man ofta på exportmarknaderna
möter särskilda hinder av såväl kommersiellt som kulturellt slag.
Särskilt inom vissa delbranscher har det visat sig att konsumenterna i
andra länder föredrar det egna landets produkter av ideologiska eller
smakmässiga skäl. Detta gör att det ofta krävs speciell
produktutveckling och särskilda marknadsföringsinsatser om ett svenskt
företag skall kunna exportera.
Livsmedelsindustrin hämtar sina råvaror från jordbruk och fiske. Som
annan industri är lvsmedelsindustrin beroende av att ha tillgång till
råvaror av hög kvalitet och till konkurrenskraftiga priser för att kunna
hävda sig på den internationella marknaden. Detta förutsätter att det
svenska jordbruket och fisket är väl strukturerat och konkurrenskraftigt
och i växande grad satsar på miljöanpasade produktionsmetoder där stor
vikt läggs vid en sund och etiskt försvarbar djurhållning. I den debatt
om livsmedelskvalitet och livsmedelssäkerhet som nu förs i bl.a. EU-
länderna kan detta komma att visa sig vara en viktig konkurrensfördel
för en livsmedelsindustri baserad på svenska råvaror. Samtidigt är det
angeläget att livsmedelsindustrin har kunskap om de kvalitetskrav som
konsumenterna nu ställer på sina livsmedel och att dessa krav också kan
riktas mot råvaruproducenterna. Det är väsentligt att
livsmedelsindustrin kan ställa höga kvalitetskrav men också att den har
tillräcklig betalningsförmåga för att de levererande jordbrukarna och
fiskarna skall få de resurser som krävs för att uppfylla önskade volym-
och kvalitetskrav.
Utrymme finns också för en expansion op omställd jordbruksmark inom nya
produktområden som inte omfattas av regelverket inom EU:s gemensamma
jordbrukspolitik. Nya nischgrödor kan bli viktiga komplement till
jordbrukarnas basproduktion och ge nya inkomster och arbetstillfällen.
Det är viktigt att livsmedelsindustrin har kapacitet och förmåga att
förnya produkter och produktionsprocesser och samtidigt leva upp till
kosumenternas och myndigheternas krav. Därför behövs forskning på många
skilda områden bl.a. näringslära bioteknik, processteknik, miljöfrågor,
men också förpackningsfrågor, logistik och inte minst kunskap om
konsumenternas preferenser. Svensk livsmedelsindustri bör i ökad
grad inriktas på att bidra med kunskaper om sambanden mellan produkt och
process, sett i ett integrerat perspektiv från jordbruk till konsumtion.
En samordning av forskningsresurserna är nödvändig så att forskningen
ger ett bra utbyte för företagen som är verksamma inom
livsmedelsindustrin.
Regeringens principiella inställning
Regeringen bedriver en aktiv näringspolitik. Detta innebär att de
statliga insatserna numera koncentreras till åtgärder för att skapa goda
förutsättningar för näringslivet i allmänhet. Ekonomiskt stöd lämnas för
vissa ändamål där det finns ett statligt intresse att överbrygga
marknadens reaktionsmönster, som t.ex. satsning på långsiktig teknisk
forskning och utveckling. Regeringens stödåtgärder är sedan flera år
anpassade till EG:s regelverk på statsstödsområdet. Stöd till speciella
branscher lämnas numera sällan. Inom livsmedelssektorn råder dock
särskilda förhållanden. Detta beror på att staten har ett särskilt
ansvar för att medverka vid omstrukturering och utveckling av en bransch
för vilken staten tidigare starkt påverkat näringens förutsättningar,
t.ex. genom subventioner och gränsskydd.
Det är ett statligt intresse att det i Sverige finns en internationellt
konkurrenskraftig livsmedelsindustri och primärproduktion med
förutsättningar att expandera. Branschen och dess olika företag har
naturligtvis ett huvudansvar för att så blir fallet. I detta speciella
fall kan det dock finnas anledning att staten engagerar sig på olika
sätt, t.ex. genom att omfördela resurser inom sektorn till fördel för
åtgärder på olika områden riktade mot livsmedelsindustrin.
Spelreglerna för livsmedelssektorn kan utvecklas från reglering till
öppen marknad, från internationell marknad till internationell, från
lägre förädlade produkter till högre.
En ny näringspolitik för livsmedelssektorn bör utvecklas som skapar
förutsättningar för en offensiv utveckling. Det är viktigt att de små
och medelstora företagens situation uppmärksammas.
Rollfördelningen mellan staten och livsmedelssektorn måste dock vara
alldeles klar. Klart är att staten inte kommer att överta ansvaret för
näringens omstruktureringsprocess utan kan endast skapa förutsättningar
som kan öka utvecklingstakten.
Uppdrag
Regeringen uppdrar åt en utredare att lägga fram ett förslag till ett
program främst inom ovan nämnda områden för att påskynda omvandlingen av
livsmedelssektorn till en näringsgren med internationell
konkurrenskraft. I detta ingår också en analys av jordbrukets
konkurrenskraft. Härvid bör sökas möjligheter till expansion och till en
råvaruförsörjning baserad på ett ekologiskt uthålligt jordbruk samt
fokuseras på nya nischprodukter. Programmet skall bygga på att branschen
har huvudansvaret för omvandlingen, men att vissa statliga åtgärder i
form av omprioriteringar inom näringspolitiken respektive jordbruks-
politiken kan komma branschen till godo. Utredaren skall kartlägga hur
befintliga stöd (exempelvis EU:s struktur- och miljöstöd) och andra
statliga insatser kan användas bättre eller förändras till det bättre
innan nya stödformer föreslås. Förslaget skall tas fram i samarbete med
näringen och andra intressenter. Utredaren skall ta del av färdigställda
utredningar inom området och samråda med pågående utredningar som har
betydelse för förslagen.
Utredaren skall vidare lägga förslag till finansiering av den höjda
ambitionsnivån för miljöstödet till jordbruket som regeringen föreslagit
i budgetpropositionen (prop. 1996/97:1). Av denna föreslagna ökning är
200 mkr ofinansierade för åren 1998 och 1999.
Härutöver skall utredaren lägga förslag som möjliggör för Sverige att
finansiera den med EU framförhandlade ramen för miljöstöd fullt ut.
De områden som särskilt skall gås igenom av utredaren är:
- Vilka åtgärder behövs för att svenskt lantbruk skall ha jämbördiga
villkor med omvärlden?
- Hur skall kvalitet, kundanpassning och förädlingsgrad för
livsmedelsindustrins produkter kunna öka? Vilka insatser behövs av
forskning, rådgivning till företagen och marknadsföring för att detta
skall komma till stånd?
- Hur skall en samlad insats utformas för forskning och utveckling som
tillvaratar de långsiktiga behoven inom svensk livsmedelsindustri?
Utredaren skall därvid samråda med de forskningsfinansierande organen på
livsmedelsområdet.
- Är de nuvarande FoU-insatsernas omfattning, inriktning och effekter
lämpliga? Utredaren skall föreslå förändringar i storlek, inriktning och
organisation där det är påkallat.
- Vilka åtgärder behövs för att det skall vara möjligt att öka exporten
av livsmedelsprodukter?
- Vilka åtgärder behövs för att ge livsmedelsindustrin tillgång till
insatsvaror av högsta kvalitet?
- Vilka ändringar av lagstiftning eller annat regelverk behövs för att
underlätta en förnyelse och expansion av livsmedelssektorn?
Eventuella förslag om ökade utgiftsåtaganden skall kopplas till förslag
om finansiering inom respektive sektor. Även andra restriktioner
såsom krav på konkurrensneutralitet och EG:s statsstödsregler måste
beaktas. Härvid måste särskilt uppmärksammas de regler som gäller för
vissa former av exportstöd för jordbrukets produkter.
För utredningsarbetet gäller regeringens direktiv till samtliga
kommittéer och särskilda utredare om redovisning av regionalpolitiska
konsekvenser (dir. 1992:50), om att pröva offentliga åtaganden (dir.
1994:124) och om att redovisa konsekvenser för brottsligheten och det
brottsförebyggande arbetet (dir. 1996:49).
Redovisning av uppdraget
Utredaren skall redovisa resultatet av sitt arbete genom ett
delbetänkande före utgången av februari 1997 som omfattar bl.a. frågan
om finansiering av miljöstödet och ett slutbetänkande före utgången av maj
1997.