Post 1 av 1 träffar
Föregående
·
Nästa
En ny konkurrenssituation för livsmedelsindustrin, Dir. 1995:149
Departement: Jordbruksdepartementet
Beslut: 1995-11-23
Dir. 1995:149
Beslut vid regeringssammanträde den 23 november 1995
Sammanfattning av uppdraget
En särskild utredare tillsätts med uppgift att analysera livsmedelsindustrins
långsiktiga konkurrensförutsättningar och konkurrensvillkor i den förändrade
marknadssituation som medlemskapet i Europeiska unionen innebär.
Bakgrund
Sedan den 1 januari 1995 omfattas den svenska handeln med
jordbruksprodukter och livsmedel av EU:s inre marknad. Samtidigt har det
svenska jordbruket inordnats i EU:s gemensamma jordbrukspolitik.
Förutsättningarna för den svenska livsmedelsindustrin har därmed
påtagligt förändrats. Den inre marknaden ställer livsmedelsindustrin
inför en ny konkurrenssituation samtidigt som dess råvaruleverantör,
jordbruket, omfattas av ett långtgående system för produktions- och
prisreglering.
De svenska livsmedelspriserna har under långa perioder ökat snabbare än
konsumentpriserna totalt och har också legat på en högre nivå och ökat
snabbare än i jämförbara länder. Livsmedelsprisernas nivå och förändring
har diskuterats i en rad olika utredningar och vanligtvis har
jordbruksregleringen och den bristande konkurrensen i förädlings- och
handelsleden utpekats som de viktigaste förklaringarna.
Genom beslutet om en ny livsmedelspolitik (prop. 1989/90:146, bet.
1989/90:JoU25, rskr. 1989/90:327) lades grunden för en effektivare
prissättning inom jordbrukssektorn. Betänkandet Livsmedelspolitik för
konsumenter (SOU 1994:119) visade emellertid, i likhet med flera andra
utredningar, att senare led inom livsmedelssektorn fortfarande utgör ett
hinder för en prisutveckling på livsmedel i nivå med den allmänna
konsumentprisutvecklingen. Även i år ökar livsmedelspriserna snabbare
än konsumentprisindex.
Regeringen har den 9 november 1995 bemyndigat chefen för
Näringsdepartementet att tillkalla en särskild utredare med uppgift att
granska konkurrensförutsättningarna i handeln med livsmedel (dir.
1995:137). Därmed kommer en viktig länk i den totala prisutvecklingen på
livsmedel att belysas.
Livsmedelsindustrin är en av de större industrigrenarna i svensk
ekonomi. Endast en mindre del av branschen har varit utsatt för
internationell konkurrens. Genom EES-avtalet harmoniserades vår
livsmedelslagstiftning med EG:s, men det var först i samband med
medlemskapet i EU som handeln med livsmedel kom att omfattas av den inre
marknaden. Därmed kommer en väsentligt större del av branschen att
utsättas för internationell konkurrens.
Det har framgått av flera utredningar och studier att
livsmedelsindustrin kännetecknas av lägre omvandlingstryck än övriga
delar av industrin. Det visar sig bl.a. i en svag produktivitetsutveckling.
Så sent som år 1994 sjönk produktiviteten i livsmedelsindustrin med
nästan 2 % samtidigt som produktiviteten ökade med i genomsnitt 5 % för
hela tillverkningsindustrin.
Mindre klart är hur den svenska industrins struktur och produktivitet
förhåller sig i ett internationellt perspektiv. Ofta hävdas det att den
svenska livsmedelsindustrin består av förhållandevis små företag och har
en starkt koncentrerad ägarstruktur, nu senast i en rapport från
konsultföretaget McKinsey. I vilka avseenden den svenska
livsmedelsindustrin avviker när det gäller struktur, organisation,
lönsamhet m.m. från vad som gäller för livsmedelsindustrin i övriga
medlemsländer behöver redovisas.
Ökad internationell handel med livsmedel skärper omvandlingstrycket för
industrin. Både ökad import och ökat engagemang på exportmarknaden kan
leda till en mer rationell struktur inom livsmedelsindustrin, lägre
livsmedelspriser och ökad valfrihet för hushållen.
Det finns emellertid fortfarande flera hinder för en ökad internationell
konkurrens inom livsmedelsindustrin, även om situationen förbättrats
väsentligt efter anslutningen till den inre marknaden. Exempelvis
begränsar EU:s jordbrukspolitik utvecklingsmöjligheterna för
livsmedelsindustrin. Regeringen har nyligen tillsatt en kommitté (dir.
1995:109) med uppgift att bl.a. lämna ett samlat förslag till
reformering av den gemensamma jordbrukspolitiken. Det är emellertid
också viktigt att klarlägga på vilket sätt EU:s olika begränsningar av
jordbruksproduktionen återverkar på konkurrensförutsättningarna inom
olika delar av livsmedelsindustrin.
Även andra internationella och nationella hinder kan finnas som
motverkar en förbättrad konkurrens inom livsmedelssektorn. En del hinder
kan undanröjas genom nationella insatser och genom beslut i riksdag och
regering. En del kan behöva uppmärksammas i olika internationella forum.
Det är angeläget att klargöra på vilket sätt och i vilka sammanhang,
nationellt och internationellt, åtgärder behöver vidtas för att hinder
mot ökad konkurrens inom livsmedelssektorn ska kunna undanröjas.
År 1993 skärptes den svenska konkurrenslagstiftningen väsentligt. En
särskild utredare redovisar inom kort en analys av konkurrensreglernas
tillämpning på jordbruksområdet i ett EU-perspektiv (dir. 1994:59).
Redovisningen som avses ske i betänkandet Jordbruk och konkurrens -
jordbrukets ställning i svensk och europeisk konkurrensrätt (SOU
1995:117) blir ett viktigt underlag för att bedöma konkurrensvillkoren
för den svenska livsmedelsindustrin.
Samtidigt har livsmedelsindustrin en betydande roll för sysselsättningen
i olika delar av landet. Ett skärpt omvandlingstryck kan innebära
rationaliseringar, sammanslagningar och nedläggningar av verksamheter. I
vissa regioner med brist på alternativ sysselsättning kan
sysselsättningskonsekvenserna bli allvarliga. De regionala
sysselsättningseffekterna av ökad internationell konkurrens inom
livsmedelsindustrin behöver därför belysas. Det är emellertid angeläget
att sådana negativa sysselsättningseffekter motverkas med andra medel än
sådana som bibehåller en mindre effektiv struktur i näringen. En
belysning bör därför göras av hur sysselsättningen i livsmedelsindustrin
kan antas utvecklas med anledning av EU-medlemskapet.
Uppdraget
Utredaren skall analysera den svenska livsmedelsindustrins långsiktiga
konkurrensförutsättningar och konkurrensvillkor på den inre marknaden. I
vilket avseende den svenska livsmedelsindustrin avviker när det gäller
struktur, organisation, ägarförhållanden, prissättning, lönsamhet m.m.
från livsmedelsindustrin i övriga medlemsländer skall redovisas.
Orsakerna till den bristande konkurrensen och den i förhållande till
övrig industri svaga produktivitetsutvecklingen skall belysas och
förklaras. Vidare skall analyseras de hinder, nationella och
internationella, som kan anses motverka ökad konkurrens inom
livsmedelsindustrin samt klarläggas på vilket sätt EU:s olika begränsningar
av jordbruksproduktionen återverkar på konkurrensförutsättningarna inom
olika delar av livsmedelsindustrin.
Utredaren skall också redovisa på vilket sätt och i vilka sammanhang ett
svenskt agerande kan leda till att hinder och restriktioner mot ökad
konkurrrens inom livsmedelsindustrin kan undanröjas. Utredaren skall
vidare belysa vilka sysselsättningseffekter utvecklingen inom
livsmedelsindustrin kan få.
Det står för övrigt utredaren fritt att ta upp till behandling och
analysera alla de omständigheter som kan bedömas vara av betydelse i
sammanhanget.
Som underlag för sitt arbete skall utredaren bl.a. ta del av de
utredningar och studier som genomförts under senare år och som är av
betydelse för uppdraget. Utredaren skall vidare samråda med den
utredare som chefen för Näringsdepartementet tillkallar för att granska
konkurrensförutsättningarna i handeln med livsmedel. Vidare skall
beaktas den analys och de slutsatser som kommer att redovisas i
betänkandet SOU 1995:117.
Redovisning av uppdraget
Utredaren skall beakta regeringens direktiv om skyldigheten att redovisa
regionalpolitiska konsekvenser (dir. 1992:50), om skyldigheten att pröva
offentliga åtaganden (dir. 1994:23) och om skyldigheten att redovisa
jämställdhetspolitiska konsekvenser (dir. 1994:124).
I analysarbetet och vid konsekvensbedömningar av regleringar och andra
författningsmässiga krav som företagen möter skall vidare regeringens
beslut den 1 september 1994 om en ordning för systematisk genomgång i
regeringskansliet av företagsregler, liksom checklistor m.m. som anges i
beslutet, följas i tillämpliga delar.
Utredaren skall redovisa sitt uppdrag senast den 30 september 1996.