Post 1 av 1 träffar
Föregående
·
Nästa
Utredning av livsmedelshygieniska bestämmelser med betydelse för den småskaliga livsmedelsproduktionen, Dir. 1992:21
Departement: Jordbruksdepartementet
Beslut: 1992-02-13
Dir. 1992:21
Beslut vid regeringssammanträde 1992-02-13
Chefen för Jordbruksdepartementet, statsrådet Olsson, anför.
Mitt förslag
Jag föreslår att en särskild utredare tillkallas med uppgift att göra en
förutsättningslös översyn av de livsmedelshygieniska bestämmelser som
kan ha betydelse för den småskaliga livsmedelsproduktionen och för
teknikutvecklingen på detta område. Utredaren bör lämna förslag till
sådana förändringar i bestämmelserna som kan underlätta utvecklingen av
sådan produktion.
Bakgrund
Riksdagen beslutade våren 1990 om en reformering av livsmedelspolitiken
(prop. 1989/90:146, JoU25, rskr. 327). Beslutet innebär i huvudsak att
den interna regleringen av jordbruket avskaffas. Ett viktigt motiv för
avregleringen är att åstadkomma en bättre fungerande marknad där
signaler om konsumenternas önskemål når fram till producenterna. I
beslutet framhålls den småskaliga förädlingens betydelse för dynamiken
och konkurrensen på lokala marknader. Konsumenterna skall ges goda
möjligheter att välja mellan livsmedel av olika slag, där skillnader kan
avse exempelvis smak, ursprung, produktionssätt eller förädlingsgrad.
Statens livsmedelsverk har fått två regeringsuppdrag att utreda
förutsättningar för småskalig livsmedelsproduktion. Livsmedelsverket
skall redovisa förutsättningarna för sådan produktion inom ramen för
livsmedelslagstiftningen samt hur ändringar i lagstiftningen och
tillämpningen påverkar dessa förutsättningar. Redovisningen skall göras
i verkets anslagsframställningar åren 1992--1994. Vidare skall
Livsmedelsverket överväga möjligheterna att ytterligare förenkla
förutsättningarna för småskalig slakteriverksamhet och mot bakgrund
därav utarbeta ett informationsmaterial som riktar sig till berörda
parter.
Regeringen har tillkallat en särskild utredare (Jo 1991:03) med uppgift
att se över veterinärväsendets uppgift, organisation och finansiering.
Besiktningsveterinärorganisationen ingår i utredningsuppdraget.
I sitt betänkande (1991/92:JoU4) Livsmedelskontroll anförde
Jordbruksutskottet att det är angeläget att stränga livsmedelshygieniska
krav upprätthålls för all produktion av livsmedel. Samtidigt är det
viktigt att de positiva effekterna av den småskaliga
livsmedelsproduktionen verkligen kan tillvaratas. Här föreligger en
målkonflikt som bör undersökas närmare. Utskottet föreslog en
förutsättningslös översyn av bestämmelserna om pastörisering av mjölk
och andra livsmedelshygieniska bestämmelser. Enligt utskottet kan detta
också ha betydelse för den småskaliga livsmedelsproduktionen och
teknikutvecklingen på detta område. Riksdagen beslutade i enlighet med
utskottets hemställan (rskr. 28). Jag föreslår därför att en särskild
utredare tillkallas för att göra denna översyn.
Syftet med utredningen
Beslutet om en reformering av jordbrukspolitiken innebär att
förutsättningarna för jordbruksnäringen och livsmedelsindustrin har för
ändrats. Konsumenternas önskemål kommer nu i högre grad än tidigare att
styra livsmedelsproduktionens inriktning. För att stärka effektivitet
och lönsamhet i livsmedelskedjan måste alternativ till nuvarande
produktionsinriktning, produktionsstruktur och distributionssystem
utvecklas. Småskalig produktion och småskalig förädling är i detta
sammanhang viktiga alternativ och måste därför underlättas där det är
möjligt. En sådan produktion kan också ha en stor regionalpolitisk
betydelse genom att produktionen och förädlingen lokalt kan öka antalet
arbetstillfällen och stärka underlaget för annan verksamhet, t.ex.
butiker och transportfirmor. Vidare är småskalig produktion och
förädling viktig för att konsumenterna skall kunna erbjudas att välja
mellan livsmedel som har producerats på olika sätt och för att lokalt
producerade livsmedel skall finnas att tillgå. Som Jordbruksutskottet
framhåller är det dock viktigt att samhällets krav på livsmedelshygien
tillgodoses. Framsteg i teknisk utveckling, t.ex. förbättrade
kylmöjligheter, och djurhälsa kan bidra till att vissa krav som ställs
på livsmedelsproduktionen inte längre är lika motiverade.
Utredningsuppdraget
Den särskilde utredaren bör göra en förutsättningslös översyn av de
livsmedelshygieniska bestämmelser som kan ha betydelse för den
småskaliga livsmedelsproduktionen och för teknikutvecklingen på detta
område. Ett sådant område är bestämmelserna om pastörisering av mjölk
och mjölkprodukter vid lokal försäljning. Utredaren bör, med beaktande
av nödvändiga livsmedelshygieniska krav, lämna sådana förslag till
förändringar i bestämmelserna som kan underlätta utvecklingen av
småskalig produktion.
Utredaren bör under arbetet kartlägga och dra slutsatser av de regler
för småskalig livsmedelsproduktion och förädling som finns i EG-anslutna
länder samt i övrigt beakta regeringens direktiv (dir. 1988:43) om
EG-aspekter i utredningsverksamheten.
Vidare bör utredaren beakta regeringens direktiv (dir. 1984:5) till
kommittéer och särskilda utredare angående utredningsförslagens
inriktning.
Arbetet bör bedrivas i samverkan med representanter för berörda
myndigheter, utredningar och forskningsområden samt näringslivs- och
konsumentorganisationer.
Uppdraget bör redovisas senast den 1 november 1992.
Hemställan
Med hänvisning till vad jag nu har anfört hemställer jag att regeringen
bemyndigar chefen för Jordbruksdepartementet
att tillkalla en särskild utredare -- omfattad av kommittéförordningen
(1976:119) -- med uppdrag att göra en översyn av de livsmedelshygieniska
bestämmelser som kan ha betydelse för den småskaliga
livsmedelsproduktionen,
att besluta om sakkunniga, experter, sekreterare och annat biträde åt
utredaren.
Vidare hemställer jag att regeringen beslutar att kostnaderna skall
belasta nionde huvudtitelns anslag Utredningar m.m.
Beslut
Regeringen ansluter sig till föredragandens överväganden och bifaller
hans hemställan.
(Jordbruksdepartementet)